هشدار امنیتی در خصوص کلاهبرداری از حساب های بانکی

با توجه به کشف کلاهبرداری از حساب های بانکی همکاران دانشگاهی ، هشدارهای لازم در این خصوص به شرح ذیل اعلام می گردد:

  • هوشیار باشید؛ هرگونه تماس مشکوک از طریق خط تلفن همراه با جعل عناوین همکاران دانشگاهی نظیر مسئول مالی، مدیر مالی و ... را سریعاً به مدیریت حراست اطلاع دهید.
  • هوشیار باشید؛ اطلاعات مربوط به شماره حساب، شماره کارت، کد اعتبار سنجی CVV۲، رمز اول یا دوم کارت بانکی خود را از طریق پیامک و یا تلفنی در اختیار هیچ کس قرار ندهید.
  • برای انتقال وجه به حساب و کارت شما توسط دیگران، لازم نیست پای دستگاه خودپرداز حضور پیدا کنید.
  • به پیامک هایی که از سوی منابع ناشناس یا غیر معتبر دریافت می شود، اعتماد نکنید.
  • فریب آگهی های تبلیغاتی که از شما درخواست پرداخت وجه دارند، نخورید.


شگرد کلاهبرداری از طریق تماس تلفنی

افراد کلاهبردار با شما تماس و بیان می دارند که از طرف فردی در امور مالی دانشگاه تماس گرفته و موجودی حساب شما مسدود و یا مبلغی به اشتباه به حساب شما واریز گردیده است و می بایست به دستگاه خودپرداز مراجعه نمایید. در ادامه و پس از مراجعه به دستگاه خودپرداز، فرد کلاهبردار با فریب و نیرنگ و درخواست ورود کد به دستگاه اقدام به انتقال وجوه حساب شما به حساب خود می نماید.

  • به افراد ناشناس و مشکوک که اعلام می دارند از صدا و سیما، شرکت همراه اول و ... تماس و شما برنده جایزه نقدی شده اید و یا اینکه به هر دلیلی قصد دارند شما را پای دستگاه خودپرداز بکشانند اعتماد نکنید قطعاً فرد تماس گیرنده کلاهبردار می باشد.
  • به هیچ کدام از پیامک های تبلیغاتی مبنی بر برنده شدن شما در مسابقات، شارژ تلفن همراه و اینترنت رایگان و ... اعتماد نکنید. احتمال کلاهبرداری از شما بسیار متصور می باشد.
  • اگر قرار است هر گونه وجهی به حساب عابر بانک شما واریز و یا انتقال یابد، لازم نیست شما به دستگاه خودپرداز مراجعه نمایید. با ارائه شماره کارت و بدون حضور شما این امر صورت خواهد گرفت.
  • اطلاعات مربوط به شماره حساب، شماره کارت، کد اعتبارسنجی CVV۲، رمز اول یا دوم کارت بانکی خود را از طریق تلفن یا پیامک در اختیار هیچ کس قرار ندهید.

آن‌ها مدام از شما می‌پرسند که آیا صدای آن‌ها را می‌شنوید؟

کلاهبرداری: در یکی از بدنام‌ترین کلاهبرداری ها، تماس گیرنده سوالی را از شما می‌پرسد که تمایل دارید با "بله" به آن پاسخ دهید. در بیشتر موارد، آن‌ها می‌پرسند که آیا می‌توانید صدای آن‌ها را بشنوید یا اینکه شما مرد یا خانم خانه هستید. اگر با "بله" پاسخ دهید، آن‌ها صدای شما را ضبط می‌کنند و از آن استفاده می‌کنند تا هزینه‌های بدهی یا کارت اعتباری شما را تأیید کنند.

چه کاری باید انجام دهید: اگر شماره‌ای که با شما تماس می‌گیرد ناشناخته به نظر می‌رسد، قبل از پاسخ دادن، آن را به صورت آنلاین جستجو کنید. ممکن است شماره فرد محلی به نظر برسد، اما به احتمال زیاد این طور نیست. همچنین می‌توانید پاسخی متفاوت از "بله" بدهید. اگر فرد مقابل همچنان تلاش می‌کند این کلمه خاص را از شما بگیرد، فقط تلفن را قطع کنید.

اگر مبلغ هنگفتی را که شما بدهکار هستید را پرداخت نکنید، برای دستگیری شما اقدام می‌شود.

کلاهبرداری: ۲ مورد از کلاهبرداری‌های رایج، انواع امور مالیاتی و هیئت منصفه است. وجه مشترک آن‌ها این است که در هر دو مورد، تماس گیرنده شما را با دستگیری قریب الوقوع یا شکل دیگری از اقدام قانونی تهدید می‌کند. با این حال، آن‌ها راه حلی به صورت جریمه سنگین ارائه می‌دهند. تمام آنچه از شما می‌خواهند، شماره ملی یا شماره کارت اعتباری شماست (و دقیقاً به همین ترتیب، هویت شما به سرقت می‌رود).

چه کاری باید انجام دهید: به سادگی تلفن را قطع کنید. دلیل را نپرسید و وارد مکالمه نشوید. اکنون که آن‌ها می‌دانند هنگام تماس با تلفن شما جواب می‌دهید، احتمالا دیگر آن‌ها را اذیت نخواهید کرد. در مرحله بعدی، ممکن است بخواهید شکایتی را به پلیس فتا مطرح کنید.

 

آن‌ها شما را مجبور می‌کنند که به یک موسسه خیریه ناشناخته پول دهید.

کلاهبرداری: شخصی که ادعا می‌کند از یک موسسه خیریه یا جمع آوری کمک مالی است از شما می‌خواهد که برای طرح کمک به بلایا کمک مالی کنید. در برخی موارد، آن‌ها همچنین یک وب سایت جعلی ایجاد می‌کنند که نشان می‌دهد واقعی هستند. آن‌ها همچنین ممکن است ذکر کنند که فقط برای بدست آوردن اعتبار با یک موسسه خیریه معروف کار می‌کنند.

چه کاری باید انجام دهید: ابتدا می‌توانید از تماس گیرنده درخواست شناسایی و نام خیریه‌ای را که به آن کمک می‌کنند کنید. سپس از آن‌ها بپرسید که پول شما چگونه و از کجا توزیع می‌شود. آن‌ها موظفند در صورت درخواست، همه این موارد را به صورت کتبی برای شما توضیح دهند.

 

آن‌ها از شما شماره ​کارت شما می‌خواهند.

کلاهبرداری: یک تماس گیرنده به شما می‌گوید که آن‌ها با پلیس کار می‌کنند و متوجه فعالیت جعلی در حساب شما شده اند. آن‌ها برای حل این مشکل از شما می‌خواهند جزئیات حساب و شماره کارت خود را فاش کنید. آن‌ها همچنین ممکن است به شما دستور دهند که مبلغی از پول و کارت‌های خود را در یک پاکت بگذارید و به آن‌ها تحویل دهید. توجیه آن‌ها این خواهد بود که آن‌ها نیاز به بررسی آن‌ها دارند.

چه کاری باید انجام دهید: پلیس یا بانک هرگز از شما شماره ​​کارت شما را نمی‌خواهند. اگر تماس مشکوک به نظر می‌رسد، بلافاصله تلفن را قطع کرده و آن را به پلیس گزارش دهید. اطمینان حاصل کنید که قبل از برقراری تماس ۵ دقیقه صبر کرده اید، زیرا ممکن است کلاهبرداران دوباره به شما وصل شوند.

کلاهبرداری اینترنتی با عنوان فروش حساب ‌کاربری بازی‌های آنلاین

ضمن هشدار به شهروندان در مورد شیوه‌ کلاهبرداری با عنوان فروش حساب‌ کاربری بازی‌های آنلاین  باید گفت: کلاهبرداران با ترفند فروش اکانت بازی، از افراد مبالغ هنگفتی درخواست می‌کنند و پس از اطمینان از واریز مبلغ به حساب خود، ارتباط‌‌شان را با مالباخته قطع می‌کنند.

خرید و فروش اکانت بازی‌های رایانه‌ای در فضای مجازی به کاری عادی تبدیل شده است، به طوری ‌که برخی از کاربران با رساندن بازی به مراحل بالا اقدام به فروش آن اکانت می‌کنند، اما افراد سودجو با سوءاستفاده از این موضوع دست به کلاهبرداری زده و پس از دریافت وجه از تحویل دادن اکانت بازی خودداری می‌کنند.

به نوجوانان و جوانان که بیشترین کاربران بازی‌های آنلاین هستند، توصیه می نماییم در هنگام تحویل پول به فروشنده، رمز عبور اکانت فروشنده را تحویل بگیرید و سریعاً تمامی مشخصات را تغییر دهید، پس از تغییر رمز، اکانت را در گوشی خود سینک (Sync) کنید و  بازی را در تلفن همراه خود اجرا و پس از راه‌اندازی اکانت بازی، از بازی خارج شوید و وارد Google Setting شوید. ضمناً اگر قصد فروش اکانت بازی خود را دارید، توصیه می‌شود تا زمان دریافت وجه مورد توافق، از واگذاری اکانت اجتناب کنید.

کلاهبرداری اینترنتی با طراحی بدافزارها در قالب انواع فیلترشکن‌ها

برخی از کلاهبرداری های اینترنتی با طراحی بدافزارها در قالب انواع فیلترشکن‌ها صورت می گیرد ، به شهروندان هشدار داد: افراد سود جو از این طریق می توانند به راحتی به اطلاعات شخصی و خصوصی شما دسترسی پیدا کنند.

 امروزه شاهد این هستیم که کاربران از سنین مختلف از فیلترشکن‌ها بدون تحقیق در مورد سازنده آن، استفاده می‌کنند، سودجویان همواره با سوء استفاده از این وضعیت با طراحی بدافزارها در قالب انواع فیلترشکن‌ها سعی در دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران و استفاده‌ کنندگان آن را دارند.

کلاهبرداران از راه‌های مختلفی مانند ارسال پیامک و لینک‌های آلوده و یا در قالب اپلیکیشن‌هایی به نام فیلترشکن، اقدام به انتشار فایل‌های آلوده خود می‌کنند.

 پس از نصب و اجرای این بدافزارها بر روی سیستم‌های کاربران، کلاهبرداران به راحتی می توانند به اطلاعات مختلف مانند فیلم‌ها و تصاویر مخاطبان و سایر اطلاعات شخصی و خصوصی افراد دسترسی پیدا کرده و با انگیزه‌های مختلف از اطلاعات به دست آمده سوء استفاده می کنند.

کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات، اپلیکیشن‌هایی را که تحت عنوان فیلترشکن‌ها ارائه می‌شوند، چندان ایمن نمی‌دانند چرا که پشتیبان آن‌ها مشخص نیست و معلوم نیست اطلاعات کاربران را در کجا و برای چه اهدافی ذخیره می‌کنند.

سرقت اطلاعات با ویروس‌ها و آگهی تبلیغات

در این روش کلاهبرداران با قرار دادن تبلیغات و بنرهای جذاب در سایت ها توجه مشتریان را جلب می‌کنند و با کلیک بر روی بنرها ویروس یا برنامه ای بر روی سیستم کاربران نصب می‌شود که می‌تواند اطلاعات موجود بر روی سیستم را ذخیره کند و یا گاهی اوقات با بازکردن صفحه و لینکی در اینترنت صفحات دیگری نیز برخلاف میل افراد بازمی‌شوند.

به این ترتیب کلاهبرداران به اطلاعات خصوصی و جزئیات حساب های شما دسترسی پیدا می‌کنند.

در برخی موارد این اتفاق به صورت پنهانی رخ نمی‌دهد! برخی از برنامه های رایگان نیز قابلیت ذخیره اطلاعات کاربران را دارند.

برای جلوگیری از این موارد حتما بر روی سیستم خود نرم افزارهای ضد ویروس و تروجان و برنامه های امنیتی نصب کنید.

سرقت اطلاعات هویتی (ایمیل یا پیامک جعلی)

در این روش کلاهبرداران اس ام اس یا ایمیل حاوی لینک پرداخت برای پرداخت قبض و … را برای افراد ارسال می‌کنند و کاربران با کلیک بر روی این لینک ها به درگاه های جعلی( فیشینگ ) منتقل و اطلاعات آنها سرقت می‌شود.

برای جلوگیری از این روش هرگز لینک های ناشناس را باز نکنید.

در مواردی نیز پیامک و یا ایمیل همراه با اطلاعات حساب برای کاربران ارسال می‌شود و به اشتباه برای کلاهبرداران مبالغی را واریز می‌کنند و یا از افراد اطلاعات هویتی آنها درخواست می‌شود.

بررسی امنیتی رایگان از کامپیوتر شما

بعضی سایت ها و تبلیغات بررسی امنیتی رایگان کامپیوتر شما را پیشنهاد میدهند، فریب این موارد را نخورید از آنجا که معمولا نرم افزار ارایه شده بد افزار بوده و اقدام به خرابکاری یا سرقت اطلاعات از کامپیوتر شما میکند.

کلاهبرداری در کالاهای بهداشت و سلامت

حرف روی بسته های کالاهای بهداشت و سلامت را به راحتی باور نکنید، بعضی محصولات غیر استاندارد ممکن است ادعا کنند که معجزه میکنند یا طبیعی هستند در حالی که ممکن است حتی عوارض بدی داشته باشند و هیچ کاری انجام ندهند.

کلاهبرداری در پیدا کردن شغل

ممکن است مدتی بوده است که به دنبال شغل بوده اید، بعضی سایت های جعلی به بهانه اینکه برای یک کار در یک شرکت مهم پذیرش می‌شوید، اطلاعات کارت بانکی شما را درخواست کنند و اقدام به سرقت پول شما کنند.

کلاهبرداری در پوشش اداره مالیات

ممکن است یک نفر خود را عضو اداره مالیات معرفی کند و شما را متهم به فرار مالیاتی کرده و در موضع ترس قرار دهد. این افراد اطلاعات شخصی شما را معمولا میپرسند و از این اطلاعات برای دزدی اموال یا کلاهبرداری های دیگر استفاده میکنند.

کلاهبرداری در پوشش قضایی

این افراد خود را نماینده رسمی دادگاه یا دادسرا معرفی میکنند و ادعا میکنند که شما طی یک پرونده محکوم شده اید و باید بازداشت شوید. بعد از اینکه شما در موضع ترس قرار گرفتید ممکن است برای حل مشکل درخواست وجه کنند.

کلاهبرداری در پوشش تصادف یکی از بستگان نزدیک

این افراد خود را همراه یکی از بستگان بسیار نزیدیک شما معرفی میکنند و ادعا میکنند که تصادف سختی داشته است و حال ایشان وخیم می باشد و هزینه بیمارستان یا هزینه های جانبی او را به این کارت ارسال نمایید.

کلاهبرداری شبکه های هرمی

این نوع پیشنهاد های سرمایه گذاری عموما باعث به دست آوردن پول توسط فرد فریب زننده میشود و ممکن است شما را وادار کنند که شما هم دیگران را فریب بدهید تا پول بزرگی به دست بیاورید. اما این شبکه اصلا با فروش اجناس کاری ندارند و کسانی که پایین هرم هستند فریب خورده و ضرر بزرگی کرده اند.

کلاهبرداری با سود پرداختی زیاد

در این روش کلاهبردار به بهانه سرمایه گذاری، مبالغی را از افراد مختلف جمع میکند، در طی ماه های آتی از اصل پول دریافت شده سودی زیاد تر از عرف به ایشان واریز مینماید تا اعتماد ایشان را جلب کند. بعد از اینکه تعداد افراد سرمایه گذار زیاد شد، این فرد ناپدید میشود و مالباختگان به پول خود نمیرسند.

هشدارهای امنیتی مربوط به اینترنت بانک و همراه بانک

  • نام کاربری اینترنت بانک و رمز خود را در اختیار سایر افراد قرار ندهید.
  • اطلاعات حساس از جمله رمز و ... را از طریق تلفن و یا ایمیل اعلام نکنید.
  • در صورت فاش شدن رمز خود، در کوتاهترین زمان ممکن آن را عوض نمایید.
  • همواره سعی کنید برای ورود رمز خود در اینترنت بانک و صفحه های خرید اینترنتی از امکان کیبورد مجازی به جای کیبورد فیزیکی کامپیوتر استفاده کنید.
  • هرگز در مرورگرهای اینترنت از گزینه به خاطر سپردن رمز (Remember Password) برای اینترنت بانک استفاده نکنید.
  • شناسه عبور و رمز خود را بر روی کامپیوترهای خارج از اختیار و کنترل خود مانند کافی نت ها وارد نکنید.
  • از معتبر بودن فروشگاه های خرید اینترنتی اطمینان پیدا کنید زیرا بسیاری از سوءاستفاده ها از طریق سایت های جعلی، با پوشش آرم بانک ها، بنرهای تبلیغاتی و ... انجام می شود.
  • در خریدهای اینترنتی از قبیل شارژ و ... در صفحاتی که سایت مورد بازدید شما به صفحه بانکی منتقل شده و اطلاعات کارت شما از جمله شماره کارت، رمز کارت، رمز دوم و  CVV۲  را  درخواست می نماید، حتماً مطمئن شوید که از پروتکل SSL استفاده شده است. بدین منظور
  • آدرس صفحه می بایست با عبارت https آغاز گردد (بجای http)
    سیستم عامل کامپیوتر خود را همواره بروز رسانی کرده و آخرین وصله های امنیتی را دریافت نمایید و همچنین از نرم افزارهای آنتی ویروس معتبر و بروز شده استفاده نمایید.
  • در صورتی که احتمال وجود ویروس یا برنامه های مخرب بر روی کامپیوتر خود می دهید از انجام هرگونه تراکنش مالی آنلاین خودداری نمایید.
  • پس از انجام کارهای خود در اینترنت بانک، به طور کامل خروج کنید.
  • بانک هرگز از طریق نامه های الکترونیکی اطلاعات محرمانه شما را درخواست نمی کنند. بنابراین هرگاه چنین دریافت کردید سریعاً نسبت به حذف آن اقدام کنید و بر روی لینک های ارسالی کلیک نکنید.
  • در استفاده از خدمات همراه بانک و برنامه های کاربردی تلفن همراه ، تنظیمات تلفن همراه یا هر دستگاه قابل حمل دیگر را در حالتی قراردهید که کاربر ملزم به وارد نمودن رمز عبور باشند و از ذخیره کردن رمز عبور خودداری کنید.
  • جهت خدمات غیرحضوری کارت استفاده رمز دوم یکبارمصرف (پویا) الزامی است.

تمامی این موارد را به اطلاع نزدیکترین افراد و دوستان خود قرار دهید.

به کلیپی که شامل یکی از روشهای کلاهبرداری می باشد و در پیوست درج گردیده است توجه نمایید.